Her er- og blir du noe

På Idrettsfag ved Kvadraturen skolesenter vil elevene i løpet av tre år få utfolde seg i mange forskjellige idretter, aktiviteter og treningsformer. Også mer utradisjonelle aktiviteter som mange ikke har prøvd før. I tillegg skal idrettslinja ha ekstremsport. Derfor startet vi skoleåret med en kick-off i klatreparken Høyt og lavt. Her koste elevene seg i utfordrende klatreløyper. Både elever og lærere hadde det gøy og vi ble bedre kjent.

I tillegg til klatreparken deltok idrettsklassen på aktivitetsdagen på Odderøya der alle klasser var innom 12 forskjellige poster. En god start på skoleåret!

Bilde 1 Bilde 2

 

Hverdagen
I denne artikkelen har vi lyst å fortelle hva vi har gjort på idrettsfag den første måneden, og hva som er på programmet fremover. De to første skoletimene mandag til fredag får elevene utfolde seg med idrett/trening. Vi har også treningslære to timer uka. I tillegg har elevene de vanlige skolefagene som er på idrettsfag VG1 – norsk, engelsk, matematikk og fremmedspråk. 

BREDDE
I faget bredde, som de har to ganger i uka, velger elevene på idrettslinja VG1 ved Kvadraturen skolesenter mellom ball og helse og fitness i tre ukers bolker. I VG2 og VG3 velger de for lengre perioder. 

Helse og fitness
På helse og fitness har vi de første ukene vært mest utendørs der vi har hatt forskjellige former for bootcamp og tabata. Vi har hatt økter i skolens eget styrkerom som denne høsten har fått mye nytt utstyr.

Bilde 3

 Utover høsten er følgende aktiviteter på planen:

 • Styrketrening: Innlæring av grunnleggende teknikk med både egen kroppsvekt, vekter og kettlebells
 • Slyngetrening
 • Yoga
 • Skadeforebyggende trening og basistrening

Slike praktiske økter vil ha en klar parallell til faget treningslære. Vi er opptatt av at man ”har hodet med” når vi trener – at elevene får kunnskap om trening og livsstil som de kan ta med seg resten av livet!

Bilde 4 Bilde 5


Lærerne på idrettsfag var nettopp med på en inspirerende ”calisthenics og partrening”-workshop med Lasse Tufte og Jørgine Vasstrand. Her ble idébanken ytterligere utvidet! Slik egenvekts- og turninspirert trening skal elevene få prøve seg på.

 Bilde 6

På VG1 er vi innom mye forskjellig innen helse og fitness-sjangeren. Det er viktig med mangfold! I løpet av VG2 og VG3 får elevene muligheten til å gå enda mer i dybden innen forskjellige treningsformer.

Ball
For ballgruppa startet skoleåret med beachvolleyball på Bystranda under perfekte forhold. Nå er det fotball på Kristiansand stadion. Etter høstferien står basketball og håndball på planen. Her foregår undervisningen i idrettshallen på Aquarama.

Bilde 7 Bilde 17

 

AKTIVITETSLÆRE
I aktivitetslære (to dager i uka) skal vi innom mye forskjellig. Her legger vi inn våre friluftslivsturer. For et par uker siden var vi på en kjempefin kanotur med overnatting på Oggevatn. På denne turen ble vi enda bedre kjent!

I forkant var elevene med på planlegging av denne turen. De skulle gruppevis lage middag på stormkjøkken, sette opp tarper (presenninger) som vi overnattet under. I løpet av turen jobbet vi med kameratredning i kano, livbergende førstehjelp og naturfagslæreren ga elevene en biologioppgave. Dette var en nydelig tur som ga mersmak til mange flere turer fremover.

 

Bilde 8 Bilde 9 Bilde 10


I aktivitetslære har vi hatt orientering noen ganger. Nå har vi friidrett på Kristiansand stadion. Vi er heldige å ha Myron Weinberg i klassen (se bildene under) som er i Norgestoppen i friidrett. Blir spennende å følge ham videre!

Bilde 11Bilde 12

Eksempler på morsomme og spennende aktiviteter vi skal ha utover denne høsten er:

 • Tennis
 • Brasiliansk jiu-jitsu
 • Badminton
 • Dans
 • Svømming (og livredning)

 Etter nyttår blir det skøyter/ishockey, skiaktiviteter, futsal, innebandy – mer om dette senere.

 

EKSTREMSPORT
Bilde 13Noe vi gleder oss til i høst er tre uker med klatring og rappellering i Aquarama! I tillegg skal også elevene få muligheten til å rappellere ned fra bygg! Spennende, her må nok noen ut av komfortsonen! 

Klatring er et av satsingsområdene på idrettsfag ved Kvadraturen skolesenter. Elevene skal denne høsten og våren få nok timer med klatring slik at de kan få «brattkort». 

Til våren topper vi det med Via Ferrata i Setesdalen. Bare å glede seg! Vi har mange spennende planer hva angår fremtidige turer der elevene skal få prøve seg på ulike typer ekstremsport.

 

 

I løpet av høsten skal vi prøve ut parkour.


BASISTRENING
En dag i uka har vi basistrening på timeplanen. Innen basistrening jobber man med å utvikle grunnleggende fysiske ferdigheter (som utholdenhet, styrke, spenst, hurtighet, bevegelighet, koordinasjon) og psykiske egenskaper for ferdighetsutvikling i ulike idretter.

Den første måneden har vi hatt utendørs bootcamp samt trent på og lært om utholdenhet:

 • Rolig langkjøring
 • Intervalltrening

Nå skal elevene teste makspulsen sin ved hjelp av pulsbelte- og klokke, noe som er nyttig med tanke på intensitetsstyring.

I treningslære skal vi gå dypere inn på det fysiologiske, og hvordan man bør legge opp treningen. Treningslære er et teoretisk og praktisk fag.

Vi har hatt besøk av Ulf-Arne Johannessen som er en kjent og dyktig ambassadør for hallingdans/turn En morsom og utfordrende økt.

Bilde 15 Bilde 16 


I høst skal vi jobbe mer med ferdigheter som styrke, mobilitet, balanse og koordinasjon. Vi kommer til å være i turnhallen. I tillegg har vi lagt inn ei morsom, annerledes og tøff økt med ”bodycombat”.

Vi gleder oss til veien videre
På idrettsfag har vi mye moro! Noe av det vi satser på er et bra miljø. Uansett forutsetninger og ambisjonsnivå er det rom for alle. Vi har i dag en god miks av elever som driver aktivt med idrett på fritiden, og elever som synes at idrett og trening er morsomt. Vi har en god dialog med trenere/klubber slik at vi kan tilrettelegge best mulig for elevene.

 

Går du på 9. – 10. trinn, sees vi kanskje på utdanningsmesse i Gimlehallen 27. – 28. september. Da vil du få informasjon om idrettsfag generelt.

10. klassinger vil kunne få muligheten til å hospitere hos oss en dag 29./30. november. Velkommen skal du være!

av Olesen, Benjamin Vium, publisert 21. september 2016 | Skriv ut siden