Her er- og blir du noe
Vinnerlaget Liverpool

Vinnerlaget "Liverpool"

Hvert år arrangerer Teknisk Fagskole en konkurranse for studenter på Bygg og anlegg, som går ut på blande en betong som tåler størst mulig trykk. Vinnerlaget dette skoleåret heter Liverpool.

Det settes strenge krav til betong når det gjelder materialsammensetning, og styrken på betongen er helt avhengig av riktig forhold mellom komponentene. Betong består av de fire hovedingrediensene sement, vann, sand og pukk. Betongens bruksområder setter ulike krav, det kreves for eksempel noe annet av betong til broer og parkeringshus enn det gjør til en enebolig.  Jo høyere styrke betongen har, jo slankere kan dimensjonen være. Men for å lage en sterk betong, kreves mye sement, som er det dyreste elementet i betongen.

Det er krevende å få til en betongblanding med veldig høy styrke. Når betongen er ferdig er det krav om at den må kontrolleres av en ekstern instans. Betonglaben på Tangen v/Torstein Iglebekk utfører dette for entreprenører.

Fagskolestudentene har jobbet med betongfaget ca et halvt år. Etter at de har bestemt seg for blandingsforholdene og støpt en betongkube, skal denne herde i vann i ca. en måned. Temperaturen i vannet har også en betydning for fastheten i betongen.  Deretter testes de for hvor høyt trykk de tåler uten å sprekke.

Det ble  laget Liverpool som leverte det beste resultatet i konkurransen. De klarte å lage en betongterning (10 cm x 10 cm x 10 cm) som tålte en belastning på 83 tonn!!

Gratulerer til Liverpool for et imponerende resultat!

av Haugland, Åse / Foto: Marit Back Holtskog, publisert 25. februar 2016 | Skriv ut siden