Her er- og blir du noe

Skriver du "kjempe bra" eller "kjempebra"? "Kort stokk eller kortstokk? "Koke bok" eller "kokebok". Mange deler ord som ikke skal deles. Noen ord får en helt annen betydning, når de feilaktig skrives i to ord. Komiker og forfatter André Ulveseter reiser rundt og holder foredrag om orddeling – eller særskriving som det egentlig heter, og har også skrevet bøker om fenomenet. I dag besøkte han Kvadraturen skolesenter i regi av Den kulturelle skolesekken, og mange heldige elever fikk høre det morsomme foredraget hans.

Ulveseter startet med å introdusere seg selv der han ba publikum om en rungende applaus i det han entret scenen. Det fikk han – og tonen var satt. I løpet av ca en time ga han elevene og et knippe lærere et bilde av hvordan det norske språket ofte brukes feil. På supermarkedet selges det "Ananas biter" i stedet for "Ananasbiter", restauranter har "Lamme pølser" på menyen – og ikke "Lammepølser". Eksemplene hans ble belyst med bilder (se eksempler under). På et lekeland så han et skilt med påskriften "Røyk fritt". Denne særskrivingsfeilen førte til at teksten fikk motsatt betydning av det som var tiltenkt.

Ulveseter startet en Facebook-side om temaet i april 2013: Bilder i kampen mot særskrivingsfeil. 12 timer etter at siden var opprettet hadde den 1000 følgere, etter 13 timer hadde tallet doblet seg og etter nok en time var det 4000 som fulgte den. Etter 5 dager hadde antall følgere økt til 100.000, og 24. oktober i år var det så mye som 165.479 følgere.

Siden oppstarten av Facebook-siden har han utgitt to bøker om fenomenet: Ett ord. Bilder i kampen mot særskrivingsfeil.

 

 

av Haugland, Åse, publisert 3. desember 2015 | Skriv ut siden