Her er- og blir du noe
IMG 0029

Fra v: Rektor Morten Torkelsen, Maede Ahmade (Elevrådet), Rand Al-Khazargi (Elevrådet), Marit Toppe Berg (JOIN good forces), Selina Ilincic (Elevrådet), Simen Grønlid Ertresvåg (Elevrådet) og Tord Emil Flak (Elevrådet)

"Disse pengene vil gi konkret hjelp til kenyansk ungdom", sa Marit Toppe Berg i JOIN good forces i sin takketale til skolens elever onsdag denne uka. Organisasjonen fikk overrakt en pengesjekk pålydende
kr. 100.000,- fra Elevrådet. Hun roste elevene for den innsatsen de gjorde i høstens innsamlingsaksjon.

Elevene samlet inn i overkant av 150.000 kroner på Arc-Aid dagen 29. oktober. Alle pengene skal etter hvert overføres til dette prosjektet. Det resterende beløpet vil bli overført til våren.

Elevrådsrepresentantene Simen Grønlid Ertresvåg og Tord Emil Flak takket skolens elever for innsatsen og fortalte at pengene skal brukes til voldsforebyggende arbeid og et tryggere læringsmiljø for kenyanske elever. Det vil også bli kjøpt inn flere solcellelamper, slik at elevene er i stand til å gjøre lekser.

Marit Topp Berg (bildet under) fortalte om en skolehverdag fjernt fra vår virkelighet. Det er ikke uvanlig at lærere begår overgrep i form av vold/seksuell karakter. Gaven fra elevene vil bidra til å hjelpe å snu dette. Lærere fra fire skoler har vært på kurs for å lære alternative måter å undervise på. Nå utvides det med enda to skoler. Det vil bli etablert elevgrupper som lærer om rettigheter og plikter. Fadderordninger og rettighetsgrupper vil bli opprettet. Slik vil elevene få muligheter til å passe på hverandre. Hun la til at hun håper samarbeidet med skolen fortsetter slik at ungdommene får en lettere og tryggere skolehverdag.

JOIN good forces har spesielt fokus på kvinner og barns helse og på fredsbyggende og voldsforebyggende arbeid. JOIN, som har hovedkontor i Kristiansand, samarbeider med organisasjonen Arc-Kenya, som har sin hovedbase i Kisumu, Kenyas nest største by. Her er det etablert et senter (ARO senteret) som driver et stort utviklingsarbeid for å bedre forholdene for sivilbefolkningen i området. JOIN good forces har ansvaret for regnskapet og bidrar til at Arc-Kenya utvikler seg faglig.

Kvadraturen skolesenter har i en årrekke vært engasjert i et prosjekt i Kisumu-området. Inntil 2013 har skolen samarbeidet med Arc-Aid i Kristiansand. Men da organisasjonen la ned sin aktivitet i Norge, overtok JOIN good forces. JOIN har fra 2014 gått inn som partner til Arc-Kenya. Arbeidet i Kenya er dermed ikke berørt.

Til våren vil JOIN besøke Kisumu-området for å se med egne øyne hvordan pengene er brukt. Etter dette besøket vil elevene og ansatte på Kvadraturen skolesenter få en orientering, og restbeløpet fra innsamlingsaksjonen overføres til prosjektet.

Rektor Morten Torkelsen sier at skolen ønsker å gjenoppta kontakten med området i Kenya. I høstferien 2016 planlegges det å reise til Kisumu med en gruppe fra Kvadraturen skolesenter, bestående av elever, lærere og representanter fra ledelsen, for å se hvordan arbeidet drives av våre samarbeidspartnere.

av Haugland, Åse / foto: Åse Helleren, publisert 18. desember 2015 | Skriv ut siden