Her er- og blir du noe

Det er blitt en selvfølge for de fleste av oss å være på nett mange timer hver dag, men tenker vi på sikkerheten? Og på hva vi publiserer på nettet?

Elever og lærere på AT har jobbet med temaet nettvett etter at klassen forrige skoleår hadde besøk av Phillip Kaspersen, som er pedagogisk IT-rådgiver i Vest-Agder. Klassen satte i gang arbeidet med ideer til en nettvettplakat og mange gode regler ble foreslått. Det ble bestemt at fem nettvettregler skulle stå på plakaten, de fem som fikk flest stemmer.

Dette skoleåret ble det igjen fokus på nettvett, og elevrådet på AT syntes at plakaten var for viktig til bare å henge i deres eget klasserom. Det kom fram et forslag om å spre plakaten til hele skolen, slik at alle elever og ansatte fikk nytte av den.  Dafina,  Rejhan og Camilla sitter i styret i AT's elevråd og Camilla er også AT's representant i skolens elevråd. Dermed kunne hun bringe saken videre til behandling der. 
 
- Mange vet ikke hva de skal være obs på når de er på nettet, og de tenker ikke over at bilder de legger ut kan få negative konsekvenser for dem senere. Det kan f.eks. bety at det er en jobb de ikke får, sier Rejhan.  - Det er vanlig at en potensiell ny arbeidsgiver sjekker søkere på nettet, og useriøse bilder kan gi negativt utslag.

Nettvett2De tre representantene fra AT's elevråd ønsker at plakaten skal henges opp synlig flere steder på skolen og vises på TV-skjermene. Du kan også lese og printe ut reglene her.

 

     VÅRE NETTVETTREGLER

     1. Husk å låse Pc'en når du går fra den!

     2. Aldri gi fra deg passordet ditt til andre!

     3. Vær forsiktig med bruk av webkamera. Snakk heller ansikt til ansikt!

     4. Ikke legg ut bilder på nett uten andres samtykke.

     5. Tenk nøye gjennom hva du skriver. Det forsvinner aldri!

av Haugland, Åse, publisert 19. februar 2014 | Skriv ut siden