Her er- og blir du noe
Legokonstruksjon

Legokonstruksjon

Det er torsdag formiddag og 21 elever sitter i klasserommet og jobber med bittesmå datamaskiner som er koblet til PCene. Det er elevene i programfaget Teknologi og forskningslære (TOF) som er i ferd med å programmere datamaskinen Raspberry Pi. Siri og Daniel samarbeider om å få den lille maskinen til å gi dem mulighet for å spille bondesjakk på skjermen. De forteller at de bruker operativsystemet Linux og at programmeringsspråket heter Python.

Siri Og Daniel

 

- Denne lille datamaskinen kan programmeres til hva som helst, forteller Daniel. 

For eksempel kan den brukes til å regulere lys på toalettene slik at det skrus av og på når det skal.

 Ikke hørt om Raspberry Pi? Det er i følge Wikipedia:

“En datamaskin bygget på et enkelt kretskort på størrelse med et bankkort. Den er utviklet av det britiske selskapet Raspberry Pi Foundation med tanke på å oppmuntre til å lære grunnleggende databehandling i skolen".

Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi  [Lesedato 24.02.2016]

 

Lærer Eva Merete Hornnes informerer om faget og ramser opp en rekke aktiviteter klassen har vært eller skal være med på:

  • Betonglabben på Tangen videregående skole, hvor de har støpt betong og prøvd ut styrken på betongen.
  • Tema god og dårlig byggeskikk med besøk i klassen av arkitekt.
  • Bygging og programmering av legoroboter med ulike sensorer.
  • Praktisk bruk av programvare for 3D-tegning. Utskrift av mindre tegninger på skolens 3D-printer.
  • Tur til Marnardal i mars for å studere lafteteknikk.
  • Besøk på UiA Grimstad, ingeniørstudiet.
  • Besøk på Sjølingstad Uldvarefabrikk i Mandal for å studere vevemaskinen med hullkortsystem.
  • Bedriftsbesøk, blant annet på Mulighetsrommet.

 


Daniel Med Raspberry PiPå Mulighetsrommet fikk klassen se praktisk bruk av teknologi for å kunne møte eldrebølgen. Av hjelpemidler kan nevnes pilledispenser som skal hindre feilmedisinering, gulv med innebygd sensor som varsler om fall og sender melding til nabo/pårørende, komfyrvakt som hindrer tørrkoking ved at komfyren kobles ut, sensor i kjøleskap for å se om det har vært åpnet, med melding til pårørende, osv.
Les mer om Mulighetsrommet.

 

Siri forteller at de også har testet vannkvaliteten i Rossevann.  - Vi har gjort mye mer forskjellig i faget enn jeg trodde vi skulle, sier hun.

Både hun og Daniel er fornøyd med at de valgte TOF og anbefaler det gjerne til andre.

 –  Det er et praktisk og gøy fag hvor vi lærer mye. Det er helt annerledes enn de andre fagene vi har, som er mye mer teoretisk lagt opp. Det kan anbefales hvis man er litt interessert i teknologi og hvordan man finner løsninger på en praktisk måte, forteller de.

- En annen bra ting er at vi ikke har prøver, sier Daniel.  – Det er fordi vi ikke har noen lærebok og fordi vi jobber med prosjekter. Vi vurderes ut fra rapporter om arbeidet vi gjør, og det er muligheter for gode karakterer hvis du jobber bra i timene og leverer en gjennomarbeidet rapport.

 

Når det gjelder fremtidsplaner, forteller Siri at hun vurderer om hun skal gå videre på ingeniørutdannelsen etter videregående, men har ikke bestemt seg helt. Daniel har lyst til å studere IT.

 

av Haugland, Åse /Foto: Marit Back Holtskog, publisert 4. mars 2016 | Skriv ut siden