Her er- og blir du noe

Mange ungdomsskoleelever fant denne uka veien til Ung Tekno for å høre om hvilke muligheter som finnes innen teknologi- og realfag. De fikk blant annet et innblikk i utdanningstilbudene ved de videregående skolene, ved Fagskolen og Universitetet i Agder, og om lærlingplasser og jobbmuligheter.

Elev ved Kvadraturen skolesenter, Beate Flak, fortalte om sitt utdanningsvalg. Hun går på TAF (Tekniske og Allmenne fag), Produksjons- og industriteknikk, som er et valg innenfor studieretningen TIP (Teknikk og industriell produksjon). På TAF begynner man i bedrift allerede i vg1, med 3 dager på skolen og 2 dager i praksis. Etter 4 år på TAF får elevene både spesiell studiekompetanse og fagbrev.

Beate har nettopp kommet tilbake fra yrkesmessa i Trondheim hvor hun deltok som industrimekaniker. Her gjorde hun en flott innsats og ble belønnet med en bronsemedalje (se lenker under). Elevene fra 10. trinn fikk blant annet høre hvordan hun opplevde å delta i mesterskapet.

Men aller først i programmet ønsket fylkesvaraordfører Thore Westermoen elevene velkommen. Han snakket om fylkeskommunen som samfunnsbygger blant annet innen utdanning og om fylkeskommunen som regional utviklingsaktør. Videre fortalte han om Vest-Agder som et stort industri- og eksportfylke og om hvilke jobbmuligheter som finnes innen teknologi- og realfag i fylket vårt.

Andre som kom til orde var Kjartan Waage, som har gått vg 1 og vg 2 Elektrofag på Kvadraturen skolesenter. Han er nå lærling hos Avitell, og fortalte om hvor godt han trives med sitt valg. Sammen med ham kom Bente Randby fra EOSØR (El-fagenes opplæringskontor Sørlandet).

På Ung Tekno var også representanter fra OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag), Universitetet i Agder, BYGGOPP Agder (Opplæringskontoret for Bygg- og Anleggsteknikk), NHO m.fl.

Se fullstendig program her.

Beate på Yrkes-NM og i intervju med NRK Trøndelag.
Se også Norsk Industri om Yrkes-NM.

av Helleren, Åse (foto) og Haugland, Åse (tekst), publisert 7. november 2014 | Skriv ut siden