Her er- og blir du noe

Reiseliv og språk. Et programfag med assosiasjoner til opplevelser, frihet, møter med mennesker og kulturer… Elever på Studiespesialiserende kan velge Reiseliv og språk som et av programfagene på Kvadraturen skolesenter. I klasserom B404 traff vi lærer Linda Abrahamsen Klepp og 30 elever på Vg2 som har valgt dette. Vi snakket med fire av dem.

Reiseliv 

- Hvorfor valgte dere dette faget?, spurte vi Ann, Linh, Kristian og Christoffer.

Ann: - Jeg valgte reiseliv fordi jeg synes det er interessant å lære om andre kulturer.
Linh: - I fjor gikk jeg på KKG. Mange anbefalte dette programfaget, og jeg bestemte meg for å bytte til Kvadraturen skolesenter for å ta faget. Denne skolen er den eneste i byen med Reiseliv og språk.
Christoffer: - Fordi jeg liker å reise.
Kristian: - Linda presenterte faget i fjor, og det hørtes interessant ut. Det fristet også å dra på turer. Jeg synes det er spennende å lære om andre kulturer.

Alle fire ønsker å fortsette med faget neste skoleår.

Reiseliv og språk 1
er et 5-timers fag, og timene tilbringes både i og utenfor klasserommet. Herlof HerlofsenKlassen har bl.a. vært på bedriftsbesøk på hotellkjeden Yess! og hørt på Herlof Herlofsen, som startet som hotellgründer allerede som 17-åring og som i dag står bak flere hotellkjeder. Yess! er en av dem.

Elevene skal også besøke det tradisjonsrike Hotel Norge. Av andre utflukter kan nevnes dagstur til Danmark, med omvisning på Superspeed og et interessant innblikk i arbeidet som drives på turistinformasjonen Visit Aalborg. Og de har besøkt reisebyrået Norsk Tur.

De fleste som velger Reiseliv og Språk 1 i Vg2 går videre med Reiseliv og språk 2 i Vg3. Faget er interessant og spennende. I tillegg er det noe annet som frister: utenlandstur i Vg3. Elevene i Vg2 jobber for tiden med en prosjektoppgave hvor de skal presentere en av destinasjonene til det nye flyselskapet Flynonstop som har avganger fra Kjevik. Etter presentasjonene skal det stemmes, og den presentasjonen som får flest stemmer, avgjør reisemålet. Men for å komme dit må det samles inn penger, og det krever en innsats av elevene. I tillegg gis det noe økonomisk støtte fra skolen.

Linda A KleppLærer Linda A. Klepp forteller at faget er populært, mange søker, og det tas inn 30 elever på Vg2. Etter at skolen startet et samarbeid med Tangen videregående skole fra høsten 2011, har også Tangen-elever mulighet for å søke. Samarbeidet mellom de to skolene omfatter dessuten felles undervisning i språkfagene I tillegg har Tangen programfag som Kvadraturen-elever kan søke på.

Det er omtrent like mange gutter som jenter på faget. I løpet av skoleåret har elevene faste oppdrag, som f.eks. ansvar for Åpen skole, som arrangeres hvert år i januar for ungdomsskoleelever, slik at de kan få et innblikk i de videregående skolene i byen.

I løpet av Vg2 skal elevene lære om disse emnene:

  • Kultur
  • Kommunikasjon
  • Reiselivsbransjen
  • Vertskapsrollen
  • Markedsføring

I Vg3 fortsetter man med emner fra Vg2, og går videre med disse emne

  • Interkulturell forståelse
  • Reiselivsjournalistikk
  • Destinasjonsutvikling
  • Bærekraftig reiseliv/økoturisme

av Ugland, Marit Back, publisert 25. mai 2013 | Skriv ut siden