Elevrådsleder om pandemien

Christines beskjed til medelevene: håper dere ser lyset i enden av tunnelen!

Hvordan er det egentlig å være elevrådsleder under en pandemi?

- Det er litt krevende. Som elevrådsleder skal jeg passe på at hver enkelt stemme skal bli hørt, og at alle elevene skal trives på skolen, både fysisk og psykisk. Måten vi sørger for dette er jo gjennom Elevrådet. Vanligvis ville elevrådet vært mer synlig på skolen, men på grunn av pandemien skjer arbeidet på litt andre måter. En de største utfordringene vi har er å formidle arbeidet vårt tilbake til elevene.

Hvordan merker du pandemien på medelevene dine?

- Pandemien preger alle skolers hverdag på en eller annen måte. Noen har undervisningen over nett, mens andre må følge strenge tiltak på skolene. Pandemien har jo vært i Norge i rett over ett år nå, og jeg merker at elevene begynner å bli lei. Det er vanskelig å ikke kunne ha nærkontakt med andre, ikke kunne bli kjent med nye folk og ikke kunne klemme vennene sine. Jeg tror egentlig alle gleder seg til vi kan fort-sette som normalt, og vi kan gå tilbake til sånn som det var før.

Christine legger også til hvordan hun merker det personlig.

- Jeg merker veldig at det sosiale ikke er som det pleier. Jeg må holde avstand til venner og familie, jeg må forholde meg til en kohort på skolen, og har en annerledes skolehverdag. Fritidsaktiviteter er vanskelige å gjennomføre. Festivaler og store arrangementer blir satt på vent. Det er mye som er annerledes.

Hva er det som er utfordrende?

- Det er jo at hverdagen ikke fungerer som normalt, og at det sosiale livet liksom er "satt på vent". At man ikke kan oppføre seg som normalt og hele tiden må ha restriksjoner i bakhodet.

Men til tross for utfordringene jobbes det aktivt for at elevene skal ha det bra.

- Vi har jo hatt besøk på skolen fra psykososialt team, hvor alle elevrådsrepresentantene har vært på mø-te. Og klassene har i etterkant av disse møtene gjennomført et opplegg sammen. Dette har vi gjort med tanke på elevene og miljøet på skolen, også innad i klassene. Poenget var og skape glede og samhold noe vi trenger spesielt mye av under denne perioden.

Har dere noe gøy på agendaen?

- Akkurat nå jobber med å få produsert skolegensere som elevene vil få tilbud om å kjøpe. Det er noe vi absolutt håper å få gjennomført som vi tror kan være litt gøy for elevene. Vi har også andre prosjekter vi har pratet om, men det er mye som er vanskelig å gjennomføre på grunn av pandemien.

Christine er tydelig på at pandemien ikke har tatt fra henne gleden over å være elevrådsleder.

- Jeg er fremdeles veldig glad for at jeg fikk rollen som elevrådsleder her på skolen. Det er en flott skole som ivaretar elevene og som virkelig ser alle. Det er et stort ansvar å være elevrådsleder, men jeg synes det er veldig viktig. Det at alle elevenes stemmer skal bli hørt er noe jeg er veldig for. Det er jo vi som er elever og som går på skolen, derfor er det veldig viktig at vi trives og føler oss sett.

Har du en beskjed til de elevene der ute som kanskje syns at denne tiden er litt ekstra utfordrende?

- Jeg skjønner utrolig godt at denne tiden kan oppleves utfordrerne. Alt er snudd på hodet og det er mas-se vi må forholde oss til som elever. Men jeg håper at dere ser lyset i enden av tunnelen. At det vi gjør nå vil komme oss til fordel når vi kan begynne å leve som normalt igjen. Jeg er utrolig stolt og takknemlig over at så mange holder ut og det står stor respekt til dere elever. Jeg er også utrolig imponert, og håper vi kan fortsette med det gode arbeidet og med den nasjonale dugnaden!

Av: Thea Gitmark Ugland