Talestyring som prosjekt

Elevene på Dataelektronikerfaget (Vg3), klasse 3ELDEA, har bygget ett lysanlegg styrt med stemmen.

Klikk for stort bilde Reed foto

I uke 46 og 47 skulle VG3-elevene i klasse 3ELDEA vært utplassert. Slik gikk det ikke pga korona.

Av den grunn måtte de finne på noe annet å gjøre her på skolen. De fant ut at Talestyring var et spennende prosjekt.

Elevene i 3ELDEA gikk på prosjektet med stor iver.

Planen var å styre et såkalt "byggautomatiserings anlegg" kalt KNX ved hjelp av Talestyringssystemet, Google Assistant. Altså skulle klassen styre lys med stemmen.
For å få dette til måtte de i tillegg benytte seg av noe som kalles Node Red, som er et toppsystem i stand til å knytte sammen forskjellige systemer, som KNX og Google Assistant.

Da uke 46 var unnagjort hadde eleven Marcus Andersen knekt koden. Han var den første i klassen som løste «nøtten». Kort tid etter hadde også Lasse Junker Jensen en fungerende løsning.

Resten av elevene fulgte deretter godt opp.

Ikke bare kunne de slå av og på lys med stemmen sin. De kunne også fortelle hvilket nivå de ønsket på det dimbare lyset. De kunne også stille spørsmål til systemet om lyset virkelig var AV eller PÅ – og få fornuftige svar fra Google’s behagelige kvinnestemme!

Klassen 3ELDEA består av følgende elever: