Endelig utdannes de for framtida

Avisen Fvn har vært på besøk på bilavdelingen på skolen. Der konstaterer de at 90 prosent av nyregistrerte biler går nå på strøm. Men utdanningen har fortsatt fokus på fossilbiler. - Men nå skjer det noe spennende på Kvadraturen vgs., skriver de.

– Fra å ligge langt bakpå, er vi nå i forkant av utviklingen, slår avdelingsleder ved Kvadraturen videregående skole, Karsten Øen fast. Han har ansvar for teknologi- og industrifag (TIF) og elektrofag ved skolen. 

Nå har skolen investert i en elbil, kalt Lærebilen av mannen som har laget den. Bilen kan kjøre, slik andre elbiler kan, men ellers er bilen til 750.000 kroner svært forskjellig fra de mange elbilene som ruller på norske veier. I disse er teknologien skjult, i Lærebilen er alt åpent slik at elevene kan se hva som skjer og hvordan en elbil er bygget opp. 

«Forstår mye mer»

Og gjett om bilinteresserte elever synes bilen er spennende! Vi møtte et knippe VG1 TIF-elever som utforsket bilen noen uker før de skal bestemme seg for om det blir bilmekaniker, billakkerer eller andre tekniske fag de lander på.

– Veldig fascinerende å se hvordan en elbil er bygget opp. Forstår plutselig mye mer av hvordan den funker, sier 18 år gamle Nathalie Tronstad fra Voiebyen. Hun får støtte fra Gudmundur Thorsteinsson, opprinnelig fra Island, bosatt i Norge siden 2013:

– Jeg har allerede bestemt meg for utdanning som bilmekaniker på lette kjøretøy. Og denne bilen kommer til å bli gøy å jobbe med. For det er jo elbiler som er framtida, mener 16-åringen. 

Les mer i reportasjen fra Fvn her.